Οργάνωση προμετρήσεων για σύνθετα έργα .

img_organwsiΟι προμετρήσεις για μεγάλα οικοδομικά έργα συνήθως συντάσσονται ανά στάθμη ξεκινώντας από το υπόγειο . Εκεί προμετρούνται πέδιλα , πεδιλοδοκοί , σιδηρούς οπλισμός , επιφάνεια καλουπιών (ανάλογα με την συμφωνία) , τοιχεία ανύψωσης και φυσικά το ισχνό σκυρόδεμα εξυγείανσης μαζί με τον οπλισμό του (συνήθως πλέγμα με μέσο βάρος 6kgr/m2 επιφάνειας. Μετά υπολογίζουμε όγκο υποστηλωμάτων μέχρι το πάτωμα του υπογείου κ.λ.π.
 Όταν φτάσουμε στο ισόγειο δουλεύουμε ανά χώρο/δωμάτιο . Εκεί , αναλύουμε ομάδες ομοειδών εργασιών ώστε να γίνει καταγραφή όλων όσων θα συμμετέχουν στην προμέτρηση του συγκεκριμένου σταδίου .  Όσον αφορά επιχρίσματα και χρωματισμούς καταγράφουμε επιφάνειες τοίχων (συνήθως «σεντόνι» αν τα ανοίγματα είναι μικρά) και όταν μετράμε σεναζ , καταγράφουμε μέτρα μήκους .
Ανάλογα με το είδος των εργασιών , η καταγραφή γίνεται με τις κατάλληλες μονάδες μέτρησης και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι οι μεταλλικές κατασκευές χρειάζονται αντιοξειδωτική ή και αντιπυρική βαφή , τα κουφώματα με τζάμι απαιτούν διαφορετικές ποσότητες υποστρώματος και χρώματος για να βαφούν κ.λ.π. Η σωστή προμέτρηση και η καταγραφή λεπτομερειών θα οδηγήσει σε ακριβή προϋπολογισμό .
Αν και ο καθένας/καθεμιά μας , έχει τη δική του μεθοδολογία , μια γενική κατεύθυνση είναι η οργάνωση των προμετρήσεων από κάτω προς τα πάνω . Αρχίζουμε με γενικές εκσκαφές , προχωράμε με σκυροδέματα εξυγείανσης , με καλουπώματα , με όπλιση και σκυροδέτηση πεδίλων και πεδιολοδοκών κ.λ.π. Μια πρώτη οργάνωση και οι βασικοί υπολογισμοί γίνονται στο Excel και τα φύλλα εργασίας – ανά στάθμη – αντιγράφονται στο πρόγραμμα όπου θα κρατάμε τα δεδομένα συγκεντρωτικά. Η εικόνα που συνοδεύει το άρθρο , παρουσιάζει μια τέτοια οργάνωση.
Το άρθρο αυτό είναι ευγενική προσφορά της ομάδας διαχείρισης του http://www.engineer-tools.gr του οποίου η ύλη κατά περίπτωση θα μεταφερθεί σταδιακά εδώ αλλά και σε χώρο που θα ανακοινωθεί στο άμεσο μέλλον.
Advertisements
This entry was posted in προμέτρηση, επιμετρήσεις, εκτίμηση κόστους, κόστος. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s