Σχέδιο ασφάλειας και υγείας – Φάκελλος ασφάλειας και υγείας

BuilderΤο ΣΑΥ είναι ένα Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας, δηλαδή ένα είδος μελέτης που περιλαμβάνει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο συγκεκριμένο κάθε φορά έργο, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο που πρέπει να εφαρμόζεται στο εργοτάξιο ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να αποφευχθούν τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες.

Το ΦΑΥ είναι ένας Φάκελος Ασφάλειας και Υγείας, δηλαδή μια καταγραφή των στοιχείων του έργου έτσι όπως αυτό τελικά κατασκευάσθηκε, καθώς και μια καταγραφή οδηγιών και χρήσιμων στοιχείων τα οποία πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη μετέπειτα ζωή του έργου (εργασίες συντήρησης, καθαρισμού, μετατροπών κλπ.)

Τόσο το ΣΑΥ όσο και το ΦΑΥ υποβάλλονται μαζί με τη μελέτη του έργου για την έκδοση της οικοδομικής άδειας (ή περί δημόσιου έργου για την έγκριση της μελέτης) και στη συνέχεια αναπροσαρμόζονται σε συνάρτηση με την εξέλιξη των εργασιών και τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις. Τα αναπροσαρμοσμένα ΣΑΥ και ΦΑΥ δεν κατατίθενται σε κάποια αρχή, αλλά τηρούνται στο εργοτάξιο με ευθύνη του εργολάβου ολόκληρου του έργου και εάν δεν υπάρχει του κυρίου του έργου και είναι στη διάθεση των ελεγκτικών αρχών.

Η διαφορά μεταξύ ΣΑΥ και ΦΑΥ εντοπίζεται στο ότι:

  • Το ΣΑΥ αποσκοπεί στο να προσδιορίσει, προλάβει και περιορίσει τους κινδύνους για τους εργαζόμενους που θα απασχοληθούν κατά την εκτέλεση του έργου. Επομένως, πρέπει το ΣΑΥ να συντάσσεται αρχικά με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προσοχή και πληρότητα και στη συνέχεια να αναπροσαρμόζεται και συμπληρώνεται πριν την έναρξη εκτέλεσης του έργου, αλλά και πριν από κάθε φάση του έργου ανάλογα με την εξέλιξη των εργασιών, έτσι ώστε πάντα να είναι επικαιροποιημένο και κατάλληλο.
  • Tο ΦΑΥ αποσκοπεί στην πρόληψη των κινδύνων κατά τις ενδεχόμενες μεταγενέστερες εργασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έργου. Δηλαδή στο ΦΑΥ δεν αναγράφονται μέτρα πρόληψης για την προστασία των εργαζομένων κατά την εκτέλεση του έργου, αλλά στοιχεία και οδηγίες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη μετέπειτα ζωή του έργου, όταν γίνονται εργασίες π.χ. συντήρησης,  μετατροπής, κλπ. Επομένως, ο ΦΑΥ πρέπει να αναπροσαρμόζεται κατά την πορεία εκτέλεσης του έργου ανάλογα με τις τροποποιήσεις που επέρχονται στο έργο, ώστε  μετά την ολοκλήρωση του έργου να είναι πλήρες και με όλα τα «ως κατεσκευάσθη» στοιχεία και τις χρήσιμες οδηγίες.
Advertisements
This entry was posted in ΣΑΥ - ΦΑΥ, ασφάλεια, εργασία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s