Η ηλιακή ενέργεια σε τροχιά καθιέρωσης…

TeslaCarΣτην Intersolar, στην μεγαλύτερη στον κόσμο έκθεση φωτοβολταϊκών και ηλιακής ενέργειας, παρουσιάζονται «πράσινες» προτάσεις για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών. Περισσότεροι από 1.000 εκθέτες συμμετέχουν φέτος στην έκθεση, ανάμεσά τους και έξι ελληνικές εταιρίες (Aenaos, Calpak-Cicero, Elfon, Profilodomi, Systems Sunlight, Viosy). Τους χώρους της έκθεσης αναμένεται να επισκεφθούν φέτος 40.000 επαγγελματίες από ολόκληρο τον κόσμο.
Η Intersolar φιλοξενεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε θερμοσυσσωρευτές, αποθήκευση ενέργειας, συστήματα πληροφορικής, προτάσεις για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών με ηλιακή ενέργεια, αποδοτικότερα LED, τηλεοράσεις για την Αφρική, την Ασία και την Λατινική Αμερική που δεν απαιτούν σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, «πράσινες» λύσεις για βιομηχανικές μονάδες, μέχρι και ηλεκτροκίνητα οχήματα τελευταίας γενιάς.

Ενδιαφέρον έχει ότι η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπως η Ινδία, η Κορέα, η Ταϊλάνδη, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, αλλά και σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της περιοχής του Κόλπου. «Η γη λέει ναι στην ηλιακή ενέργεια», τονίζει ο Όλιβερ Σέφερ πρόεδρος της SolarPower Europe. Κατά την άποψή του η εξάπλωση της χρήσης ηλιακής ενέργειας οφείλεται κυρίως στο χαμηλότερο κόστος της: «Μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια το κόστος για ηλιακή ενέργεια μειώθηκε κατά 75% καθιστώντας την ανταγωνιστική σε πολλές χώρες και αγορές». Ας σημειωθεί ότι έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου ηλιακής ενέργειας Frauenhofer ISE δείχνει ότι οι τιμές για συστήματα ηλιακής ενέργειας θα μειωθούν περισσότερο από 30% μέχρι το 2025 καθιστώντας την ηλιακή μια από τις πιο προσιτές μορφές ενέργειας στον κόσμο.

Δυστυχώς την ώρα που η ηλιακή ενέργεια βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης σε πολλές περιοχές του κόσμου ακόμα και χωρίς επιδοτήσεις, η αναπτυξιακή δυναμική στην Ευρώπη δείχνει να εξασθενεί. Για πολλούς συμμετέχοντες το γεγονός αυτό οφείλεται στην τεράστια δύναμη που διαθέτουν ενεργειακοί κολοσσοί πετρελαίου και άνθρακα. «Το διαπιστώνουμε στους νόμους που ψηφίζονται. Το λόμπι των ενεργειακών κολοσσών που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα είναι δέκα φορές ισχυρότερο από μας», δηλώνει στη DW ο Κάρστεν Κένιγκ από τον Ομοσπονδιακό Σύνδεσμο Ηλιακής Ενέργειας (BSW).

To γεγονός ότι η ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά βρίσκονται σε αναπτυξιακή τροχιά αποδεικνύει και το ενδιαφέρον της αυτοκινητοβιομηχανίας για την «πράσινη» μορφή ενέργειας. Μια από τις πρωτοπόρες αυτοκινητοβιομηχανίες, η αμερικανική Tesla, παρουσιάζει στο Μόναχο ένα πολυτελές αυτοκίνητο με αυτονομία 500 χιλιομλετρων, ενώ η ιαπωνική Mitsubishi παρουσιάζει ένα όχημα με αμφίδρομο σύστημα ενεργειακής αποθήκευσης, το οποίο είναι σε θέση να τροφοδοτήσει με ενέργεια ακόμα και το σπίτι!

Πηγή: http://www.dw.de/h-η…

Advertisements
This entry was posted in φωτοβολταϊκά, ενέργεια, ηλιακή ενέργεια. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s