Απλές και … χειροπιαστές προμετρήσεις

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑρκετοί συνάδελφοι και σπουδαστές ρωτούν κατά καιρούς για το πως μπορούν να συντάξουν γρήγορα κάποια προμέτρηση . Κανόνας σε αυτό δεν υπάρχει . Όλα εξαρτώνται από το τι θα προμετρήσουμε , αν έχει γίνει λεπτομερής αποτύπωση – διαστασιολόγηση και από την τάξη μεγέθους της ακρίβειας που επιθυμούμε .

 Είναι εύκολο να υπολογιστεί ο όγκος σκυροδέματος για τη θεμελίωση κάποιας κατοικίας αλλά είναι σχετικά δύσκολο να εκτιμηθεί εκ των προτέρων η φύση του υπεδάφους ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλές συμπέρασμα για τον συνολικό όγκο εκσκαφής για την θεμελίωση.

Εύκολα μπορεί να προεκτιμήσει κανείς το βάρος σιδήρου σε αμφιέρειστη ή τετραέρειστη πλάκα υποθέτοντας σαν αντιπροσωπευτική τιμή τα 40 – 60 kgr οπλισμού ανά κυβικό μέτρο σκυροδέματος . Μια αναλυτικότερη προσέγγιση προϋποθέτει να έχει γίνει στατική μελέτη και να έχουν σχεδιαστεί αναπτύγματα οπλισμών .

Με το ίδιο σκεπτικό , οι κολώνες μιας τριώροφης οικοδομής σε σαθρά εδάφη , με περίσφυξη ανά 10 εκατοστά στις κρίσιμες περιοχές , οδηγούν σε προεκτίμηση των 140 – 180 kgr οπλισμού ανά κυβικό μέτρο αλλά όσο κανείς δεν έχει πειραματικές δοκιμές για την αντοχή του εδάφους , όλα είναι απλά προεκτιμήσεις. Η κανονική προμέτρηση μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ όταν ληφθούν υπόψη οι παράμετροι εδάφους , σπουδαιότητας κτιρίου κλπ όπως ορίζει ο ΕΑΚ , ο ΕΚΩΣ και οι ευρωκώδικες και υπάρχει στατική μελέτη με κατασκευαστικά σχέδια.

Advertisements
This entry was posted in προεκτίμηση, προκοστολόγηση, προμέτρηση and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s