Φωτοβολταϊκά panels επί των οδών

Δωρεάν smartphone εφαρμογή για να μάθετε την Ενεργειακή κλάση της κατοικίας σας

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή ρεαλιστική πρόταση για το άμεσο μέλλον;

Η γαλλίδα υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ φαίνεται ότι έχει πεισθεί από την πρωτότυπη ιδέα και ανάθεσε ήδη το στρώσιμο χιλίων χιλιομέτρων δρόμου με φωτοβολταϊκά. Το έργο έχει χρονικό ορίζοντα πέντε χρόνια. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η ιδέα αυτή γίνεται πραγματικότητα. Τον Νοέμβριο του 2014 εγκαινιάστηκε στην Ολλανδία ένας ποδηλατόδρομος μήκους 70 χιλιομέτρων με φωτοβολταϊκά ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. ΄

Στόχος των επιστημόνων είναι να αξιοποιηθούν υπάρχουσες επιφάνειες για την συλλογή ηλιακής ενέργειας. Και έτσι θα είχαμε διπλή χρήση των επιφανειών αυτών, λέει ο Ντόναλντ Μίλερ-Γιούντεξ, επικεφαλής της εταιρίας Solmove, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο στη Γαλλία και επιδιώκει να φέρει και στη Γερμανία τους δρόμους με τα φωτοβολταϊκά κύτταρα.

Θεωρητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό αυτό και τα 10,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα ευρωπαϊκών δρόμων, από τα οποία 650.000 βρίσκονται στη Γερμανία. Όμως ο Κρεγκ Μόρις ειδικός σε ενεργειακά ζητήματα προειδοποιεί ότι σε δρόμους με πολλή κίνηση, τα οχήματα παράγουν σκιά και παρεμποδίζουν την αποθήκευση ενέργειας. Για το λόγο αυτό ο Ντόναλντ Μίλερ-Γιούντεξ προτείνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε επαρχιακούς δρόμους με λιγότερη κυκλοφορία.

«Και τα πάνελ στις σκεπές σαν ‘πείραμα’ ξεκίνησε »

Πόση όμως ενέργεια μπορούν να συλλέξουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ στους δρόμους; Επειδή η τεχνολογία είναι σχετικά καινούργια οι ειδικοί υπολογίζουν ότι 1.000 χιλιόμετρα δρόμου είναι σε θέση να εφοδιάσουν με ενέργεια μέχρι και 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο ο επικεφαλής της εταιρίας Solmove εξηγεί ότι υπό κανονικές συνθήκες τα φωτοβολταϊκά τοποθετούνται σε κλήση 30 μοιρών για να αξιοποιείται περισσότερες ώρες το φως του ηλίου.

Πηγή : www.pathfinder.gr

Advertisements
This entry was posted in φωτοβολταϊκά, Νομοθεσία, κατασκευές, κανονισμός and tagged , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s