Επενδυτικό ενδιαφέρον και για πλωτά φωτοβολταϊκά

Ευκαιρίες στα πλωτά φωτοβολταϊκά που επιπλέουν στην επιφάνεια λιμνών, ταμιευτήρων και θαλασσών, αναζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ελληνική αγορά εταιρείες από την βόρεια Ευρώπη.

Σε μια συγκυρία όπου η σχετική τεχνολογία συνεχώς ωριμάζει και το μερίδιο της πλωτής ηλιακής ενέργειας αυξάνεται διεθνώς, οι ελληνικές λίμνες και θάλασσες θεωρούνται ιδανικές για να φιλοξενήσουν έργα, παρόμοια με αυτά που αναπτύσσουν γνωστοί παίκτες του χώρου, όπως η γερμανική BayWa r.e. στα αβαθή νερά της Ολλανδίας και η νορβηγική Statkraft στην Αλβανία. Άλλες δύο εταιρείες που αναπτύσσουν πλωτά φωτοβολταϊκά και έχουν παρουσία και στην Ελλάδα είναι η πορτογαλική EDP, η οποία και έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας στις ΑΠΕ με την ΔΕΗ, και η γαλλική Akuo.

Η γερμανική εταιρεία, για την οποία λέγεται ότι “κοιτάζει” την ελληνική αγορά, έχει κατασκευάσει τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες πλωτές μονάδες συνολικής ισχύος 52 MW στην Ολλανδία, ενώ η Statkraft αναπτύσσει φωτοβολταϊκό 2 MW σε ταμιευτήρα υδροηλεκτρικού που έχει στην Αλβανία. Οι περιπτώσεις είναι απλώς ενδεικτικές, με τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάνελ, ακριβώς επειδή η τοποθέτησή τους δεν συνεπάγεται το κόστος και τις δυσκολίες που απαιτεί την αγορά γης, να κερδίζουν διαρκώς έδαφος.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας με τίτλο “Where Sun Meets Water”, με μια συντηρητική εκτίμηση για αύξηση τα επόμενα χρόνια του παγκόσμιου δυναμικού πλωτών φωτοβολταϊκών στα 400 GW, η υπάρχουσα εγκατεστημένη ισχύ από χερσαία φωτοβολταϊκά θα μπορούσε εύκολα να διπλασιαστεί.

Κάλυψη 1%-4% της επιφάνειας ταμιευτήρων

Ειδικά στις περιπτώσεις μεγάλων υδροηλεκτρικών σταθμών, όπως αυτούς που διαθέτουν η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ, η κάλυψη του ταμιευτήρα με πλωτά φωτοβολταϊκά σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 1-4% θα μπορούσε να διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ των σταθμών. Και να επιτρέψει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων πιο στρατηγικά αξιοποιώντας την ηλιακή παραγωγή που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ένας συνδυασμός της ηλιακής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, θα μπορούσε να εξομαλύνει την μεταβλητότητα της ηλιακής παραγωγής, βελτιώνοντας την χρήση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων μεταφοράς, γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο σε χώρες με αδύναμα δίκτυα μεταφοράς.

Εκτός των παραπάνω, τα πλωτά φωτοβολταϊκά αποτελούν ελκυστική επιλογή τόσο επειδή δεν απαιτούν αγορά της γης, όσο και επειδή η σκίαση που προκαλεί το πάνελ στην υδάτινη επιφάνεια μειώνει τον ρυθμό εξάτμισης του νερού.

Διεθνώς, παρ’ ότι η αγορά της πλωτής ηλιακής ενέργειας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, εντούτοις ο αριθμός όσων εταιρειών εξειδικεύονται στην χρηματοδότηση και κατασκευή τέτοιων έργων αυξάνεται, ενώ το κόστος της συγκεκριμένης τεχνολογίας παρ’ ότι μεγαλύτερο συγκριτικά με εκείνο για τις επίγειες εγκαταστάσεις μειώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών πρέπει να συνοδεύεται από την λεγόμενη «αρχή της προφύλαξης» ως προς τις πιθανές περιβαλλοντικές ή κοινωνικές επιπτώσεις. Στην πράξη η έκθεση κάνει λόγο για συγκεκριμένα όρια στο τμήμα της επιφάνειας του νερού που θα καλύπτεται από πλωτά πάνελ και για την αποφυγή εγκαταστάσεων κοντά στην ακτή.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

This entry was posted in Νομοθεσία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε